Hur det hela började

På 1800-talet blev Finlayson på en kort tid Skandinaviens största industriföretag. Tillväxten baserade sig på en unik och fördomsfri modighet. I fabrikens vävsal tändes det första elljuset i Norden och företaget hade eget sjukhus, daghem, skola, brandkår, apotek och åldringshem. Företaget skapade ett eget socialskyddssystem på en tid när ingen hade hört om sådant. Men först och främst var Finlayson det första företaget i Finland, som erbjöd kvinnor en möjlighet till självständigt liv – med eget hem och försörjning. Om kvinnors ställning i Finland berättar också det att landet var det första i Europa, som år 1906 gav kvinnor rösträtt.

Historiska milstolpar

1820

1820

Skotska ingenjören James Finlayson bygger ut Tammerkoski fors för att grunda en fabrik.

1836

1836

Den ryska kejsarens hovläkare Georg Adolf Rauch och affärsmannen Carl Samuel Nottbeck från St Petersburg köper fabriken. En period av snabb tillväxt börjar och Finlayson blir den största industriella aktören i Norden. Företaget har eget barnhem, skola, sjukhus, bibliotek och kyrka.

1855

1855

Som följd av Krimkriget försvann pengarna från handelsverksamheten. År 1855 emitterade Finlayson sin egen valuta. Företaget betalade lönerna i valutan, som accepteras av alla butiker i Tammerfors.

1882

1882

Nordens första elektriska ljus tändes i Nordens största vävsal. En del av arbetarna vågade inte längre komma till jobbet, eftersom de trodde att uppfinningen var djävulens verk.

1951

1951

Finlayson grundar en ateljé i Forsby. I den kreativa och inspirerande atmosfären föddes tusentals tygmönster, som fortfarande väcker minnen hos de flesta finländarna.

1963

1963

Färdiglakan dekorerades med broderi, tryckta mönster eller vävda kanter. Finlayson tillverkade sina första påslakan. Nyheten kallades också “täckpåse” och “sömnpåse”.

1975

1975

Finlayson är Finlands största arbetsgivare: 11 fabriker och 6500 anställda.

2014

2014

Finlayson får nya ägare, som blåser nytt liv i företaget efter några årtiondens ”slummer”. Företaget lanserar bl.a. Tom of Finland-kollektionen.

2015

2015

Finlayson börjar återvinna hemtextilier i sina butiker och grundar Finlayson lab tillsammans med unga formgivare. Företaget är tillbaka i rampljuset och utnämns till årets varumärkesbyggare i Finland.

2016

2016

Finlayson fortsätter att växa kraftigt i Finland och öppnar sin första butik i Sverige.

Finlayson i dag

Finlayson är fortfarande Finlands mest sålda och älskade hemtextiltillverkare. Finlayson lever ett nytt och starkt liv. Företagets gamla värden – mod, kreativitet och fördomsfrihet – har åter blivit en del av den vardagliga verksamheten. Därför är Finlayson igen ett företag, som alla talar om.