Select Page

 

Vi har inga hemligheter.


 

Vårt mål är att vara det transparentaste textilföretaget i världen. Vi lovar att öppet visa hela vår leveranskedja och arbeta för bomullens spårbarhet. Vi inser att detta ambitiösa mål kräver tydliga mål, långsiktigt arbete i tillsammans med våra tillverkare och andra intressenter, samt kontinuerlig övervakning, som vi ärligt rapporterar om.

Vi tänker självständigt.
Vi är toleranta.
Vi är modiga.
Vi är intresserade av världen.

Ekonomiskt ansvar

Vi skapar ekonomisk välfärd i samhället genom att erbjuda både permanenta och tillfälliga jobb och bär vårt ansvar som skattebetalare och när det gäller överenskomna regler. I juni 2014 fick Finlayson nya ägare, när Jukka Kurttila, Petri Pesonen och Risto Voutilainen köpte företaget. Alla tre huvudägare arbetar på Finlayson. Den nya ledningen satsar på hållbar företagsverksamhet och social påverkan.

Socialt ansvar

För oss innebär socialt ansvar att vi har åsikter. Vi deltar i samhällsdebatten, försvarar saker som är viktiga för oss och står bakom vår ståndpunkt. Som en del av vår dagliga verksamhet arbetar vi och gör konkreta gärningar för att främja tolerans och jämlikhet. Vi samarbetar bara med sådana kunder och företag som agerar etiskt och i enlighet med lagar och förordningar.

Miljöansvar

Vi strävar efter att minimera miljöpåverkan av vår verksamhet. Vi tar reda på och utvecklar bättre och mer hållbara lösningar för miljön under hela livscykeln för våra produkter. Vi har beräknat klimatpåverkan av vår verksamhet för åren 2014 och 2015 och bedömt hållbarheten under livscykeln för våra tre huvudprodukter. Vi strävar efter att minska textilavfall genom att skapa hållbara och återvinningsbara produkter.

Socialt ansvar

Med socialt ansvar menar vi att vi ta hand om våra medarbetare, både i Finland och utomlands. Personalens välbefinnande och motivation är avgörande för vår framgång. Alla våra anställda har samma mänskliga rättigheter. Även underleverantörerna arbetar för oss. De ska behandlas med respekt för lagar och mänskliga rättigheter. Vi måste göra allt för att säkra rättvisa och trygga arbetsförhållanden för våra underleverantörers anställda.

Ansvarsfull upphandling

Ansvarig leveranskedja betyder för oss framför allt etik i samband med tillverkningen av våra produkter. Av oss förutsätter det fullkomlig öppenhet och transparens när det gäller våra leveranskedjor . Vi berättar öppet om produkternas ursprung och produktion. Vi är medlem av internationell BSCI (Business Social Compliance Initiative) och våra partners har undertecknat ILO:s deklaration gällande grundläggande arbetsprinciper för anställda. Vi förutsätter att alla våra samarbetsparter har förbundit sig till att följa de principer som BSCI har definierat. Ta en titt på vår lista över. leverantörer.

Produktansvar

Våra produkter står för kvalitet, säkerhet och hållbarhet. Här är produktdesign i nyckelrollen. Alla våra tillverkare har förbundit sig till EU: s REACH-inställning (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals). Vi förutsätter att våra produkter inte innehåller kemikalier som REACH listat som oroväckande. Dessutom är 98 % av våra produkter Öko-Tex-certifierade, vilket garanterar att textilprodukterna är säkra för användaren och att mängden av skadliga kemikalier inte har överskridit standardens gränsvärden.

Vi byter till EKOenergi

Finlands och hela Nordens första elektriska ljus tändes i Finlaysons stora vävsal i Plevna redan år 1882. Vår pionjäranda lever vidare i dag, drygt hundra år senare, när vi byter till EKOenergi. Det här är ett enkelt och logiskt sätt att minska utsläppen – det är det minsta vi som företag kan göra.

Läs mer

RePack

Verkkokauppamme ostokset voi nyt tehdä uudelleenkäytettävällä RePackilla. RePack on roskaton ja kestävä vaihtoehto kertakäyttöpakkauksille. Tilauksen saavuttua tyhjä RePack palautetaan lähimpään kirjelaatikkoon ja siitä uudelleenkäyttöön.

Tilaa RePackilla verkkokaupastamme

Työpaikka, joka liikuttaa -sertifikaatti

Osallistuimme kesällä 2016 HSL:n ja Valpastimen Viisaan liikkumisen kokeiluhankkeeseen. Hankkeen tarkoituksena oli miettiä vaihtoehtoisia tapoja liikkua töihin etenkin yksityisautoilua vähentäen. Olemme sitoutuneet myös jatkossa kehittämään viisaamman liikkumisen toimintatapoja ja siksi saimme Työpaikka, joka liikuttaa sertifikaatin. (kuva: HSL/Mirella Mellonmaa)

Lue lisää

Tekstiilikierrätys

Kiertotalouden toimintamallien hyödyntäminen toiminnassamme on meille erityisen tärkeää ja ajankohtaista. Maaliskuussa 2016 aloitimme kierrätyskampanjan, jossa vanhat lakanat sai tuoda myymälöihimme. Näistä lakanoista valmistimme räsytuotteita Suomessa. Hankkeen tarkoituksena on luoda uutta työtä Suomeen, sekä vähentää Suomessa syntyvän tekstiilijätteen määrää. Tavoitteenamme on myös tehdä tekstiilien kierrätyksestä pysyvä osa toimintaamme. Kampanjamme oli todella suosittu – sen aikana meille palautui yli 19 000 kg vanhoja tekstiilejä. Ensimmäiset räsypalat tulivat myyntiin myymälöihin ja verkkokauppaan kesällä 2016.

Tutustu räsypaloihin

Vastuullisuustavoitteemme 2020

Olemme julkaiseet vastuullisuuden tavoiteohjelmamme, joka sisältää Finlaysonin vuoteen 2020 ulottuvat vastuullisuustavoitteet sekä keinot miten niihin aiomme päästä. Uskomme, että todellista parannusta voi saada aikaiseksi vain kunnianhimoisilla tavoitteilla.

 

Tutustu tavoitteisiimme (pdf)

 

Kontakta oss!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.